dictionar roman englez

Con


  1. CON-1 Element de compunere însemnând îŽmpreună cu', care servește la formarea unor substantive (conșcolar, coreferent), a unor verbe (conlocui, conviețui etc.) sau a unor adjective (conațional). [Var.: co-] – Din fr. co(n)- (lat. cum-).
  2. CON2, conuri, s.n. 1. Suprafață descrisă de o dreaptă care se deplasează sprijinindu-se pe o curbă închisă imobilă și pe un punct fix exterior. ♦ Corp geometric mărginit de o asemenea suprafață și de un plan. 2. (Geogr.; în sintagmele) Con vulcanic = formă de relief conică cât un munte, constituită în urma erupțiilor vulcanice, din lavă, cenușă etc. Con de dejecție = formă de relief în evantai, rezultată din acumularea materialului transportat de torenți acolo unde se micșorează panta; agestru. ♦ (Fiz.) Con de lumină = mănunchi de raze care pleacă dintr-un punct luminos și cade pe o suprafață. 3. Fructul coniferelor, format dintr-un ax cu numeroși solzi lemnoși, care reprezintă florile mascule sau femele. – Din fr. cône.
  3. Sinonime: CON s. 1. (GEOGR.) con de dejecție = agestru. 2. (BOT.) (pop.) pară, (reg.) cocean, cucuruz, păpușoi. (~ de brad.) 3. (BOT.) con vegetativ = vârf vegetativ. 4. con pirometric v. pirometru ceramic; con Seger v. pirometru ceramic.
  4. Ortografie: con s. n., pl. cónuri
  5. //dexonline.ro/search.php?cuv=con

Exemple pentru con

  • În repub­lica unde sunt pro­mo­vați oameni nepre­gătiți, incom­pe­tenți și necin­stiți, care se plo­conesc pen­tru res­turile unor func­ții promise, cei care i-au ales vor vărsa lacrimi de sânge pen­tru gre­șeala făcută. Fructul sigur al unei aseme­nea neb­unii va fi osânda. Dacă oamenii nu pot face mai mult, pot cel puțin să-i con­damne prin votul lor și să-i înde­părteze, demascându-i. (Albert Pike)
    » mai multe citate despre con...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro