dictionar roman englez

stima


  1. STIMÁ, stimez, vb. I. Tranz. și refl. recipr. A avea stimă, considerație pentru cineva sau ceva; a (se) respecta, a (se) cinsti. – Din it. stimare. Cf. fr. e s t i m e r.
  2. STÍMĂ, stime, s.f. Sentiment de prețuire (plină de respect) determinat de meritele sau de calitățile cuiva sau a ceva; considerație, respect, p. ext. atitudine respectuoasă. ◊ Expr. Cu toată stima sau cu stimă, formulă de politețe folosită, de obicei, la încheierea unei scrisori. – Din it. stima. Cf. fr. e s t i m e.
  3. ȘTÍMĂ1, știme, s.f. Personaj din mitologia populară, imaginat ca o femeie care protejează apele, pădurile, comorile etc. – Din ngr. shíma.
  4. ȘTÍMĂ2, știme, s.f. Partea care revine fiecăruia dintre interpreții unei bucăți muzicale și care se extrage, separat, din partitura generală. – Din germ. Stimme.
  5. Sinonime: STÍMĂ s. 1. v. apreciere. 2. v. admirație. 3. v. au-toritate.
  6. Sinonime: STIMÁ vb. a aprecia, a cinsti, a considera, a onora, a prețui, a respecta, (înv.) a respectarisi, a respectălui, a respectui, a socoti. (Toți îl ~ în mod sincer.)
  7. Antonime: Stimă – nerespect
  8. Ortografie: stimá vb., ind. prez. 1 sg. stiméz, 3 sg. și pl. stimeáză
  9. Ortografie: stímă s. f., g.-d. art. stímei; pl. stíme
  10. Ortografie: ștímă (mit., muz.) s. f., g.-d. art. ștímei; pl. ștíme
  11. //dexonline.ro/search.php?cuv=stima

Exemple pentru stima

  • Degas merită ca numele lui să fie trecut pe frontispiciul templului artei. Stimă pentru el, stimă absolută. (Odilon Redon)
    » mai multe citate despre stima...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro