dictionar roman englez

afunda


  1. AFUNDÁ, afúnd, vb. I. 1. Tranz. și refl. A intra sau a aface să intre într-un lichid sau într-o materie moale; a (se) cufunda, a (se) adânci, a (se) scufunda. 2. Refl. A pătrunde adânc; fig. a se pierde în depărtări, a dispărea. ♦ Fig. A se cufunda într-o acțiune. – Lat. affundare (< ad + fundum).
  2. Sinonime: AFUNDÁ vb. 1. a (se) adânci, a (se) cufunda, a (se) înfunda, a (se) scufunda. (Picioarele i se ~ în zăpadă.) 2. v. cufunda. 3. v. înfunda. 4. a(-și) cufunda, a(-și) înfunda, (fig.) a(-și) îngropa. (Își ~ fruntea în palme.)
  3. Ortografie: afundá vb., ind. prez. 1 sg. afúnd, 3 sg. și pl. afúndă
  4. //dexonline.ro/search.php?cuv=afunda

Exemple pentru afunda

  • Mă consolează adesea în nopți gri și fără sfârșit gândul că lumea asta e atât de împuțită, diformă și imbecilă încât, oricât de adânc m-aș afunda în mizerie, oricât aș slăbi strânsoarea și aș ceda iubitei mele, vrăjitoarea neagră care îmi smulge carnea, îmi sângerează organele și îmi ucide încet, perfid și cu precizie neuronii, voi fi oricum, întotdeauna când îmi voi privi reflexia în apă sau oglindă, cea mai minunată ființă care a existat vreodată pe pământ. (Cristina Nemerovschi)
    » mai multe citate despre afunda...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2023 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro