dictionar roman englez

arsură


  1. ARSÚRĂ, arsuri, s.f. 1. Faptul de a arde; faptul de a produce o senzație dureroasă, usturătoare. 2. Rană produsă cuiva de foc, de căldură, de un agent chimic etc.; senzație usturătoare pricinuită de o boală, de sete etc. ♦ Parte a unui obiect atinsă sau stricată de acțiunea focului sau a unei substanțe corosive; stricăciune produsă pe un obiect de acțiunea focului sau a unei substanțe corosive. 3. Loc unde a ars o pădure. 4. Strat de oxid produs pe suprafața unei piese metalice în timpul laminării la cald, al forjării sau al tratamentului termic. – Lat. arsura.
  2. Sinonime: ARSÚRĂ s. v. arșiță, caniculă, călduri, dogoare, dogoreală, fierbințeală, năbușeală, năduf, nădușeală, pârjol, pojar, toropeală, zăduf, zăpușeală.
  3. Sinonime: ARSÚRĂ s. 1. (MED,; mai ales la pl.) usturime, (reg.) jig, jigăraie. (Simte i gastrice.) 2. scrum. (~ de pe fundul unui vas.) 3. jariște, pârlitură, (pop.) arsătură, (înv. și reg.) pârjol, (reg.) pârjolitură, pârleală. (Locul ars în pădure se numește ~.)
  4. Ortografie: arsúră s. f., g.-d. art. arsúrii; pl. arsúri
  5. //dexonline.ro/search.php?cuv=arsura

Exemple pentru arsură

  • Așteptări! ne aduceți ofilirea... fructe prea coapte! am mușcat din carnea voastră numai atunci când setea îmi devenise de nesuportat și când nu-i mai puteam îndura arsura. Fructe trecute! mi-ați umplut gura cu o fadoare otrăvită și mi-ați tulburat adânc sufletul. - Fericit cel care, tânăr încă, a mușcat din carnea voastră tare și a supt sucul vostru parfumat de dragoste, fără să mai aștepte... pentru ca apoi, răcorit, să alerge pe drumul unde ne vom sfârși tristele noastre zile. (Andre Gide)
    » mai multe citate despre arsura...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro