dictionar roman englez

călăuzi


  1. CĂLĂUZÍ, călăuzesc, vb. IV. Tranz. 1. A conduce pe cineva pe un drum. 2. A îndruma, a învăța, a povățui. ♦ Refl. A se orienta, a se conduce după... [Pr.: -lă-u-] – Din călăuză.
  2. Sinonime: CĂLĂUZÍ vb. 1. a (se) conduce, a (se) ghida, a (se) îndruma, a (se) orienta, (înv.) a (se) povățui. (A ~ pe un drum; după ce principii se ~?) 2. v. în-druma. 3. v. ghida. 4. a conduce, a dirija, a ghida, a îndruma, a povățui, a sfătui, (înv.) a drege, a miji, a năstăvi. (L-a ~ bine în viață.) 5. a iniția, a introduce. (A ~ pe cineva într-un domeniu.)
  3. Ortografie: călăuzí vb. (sil. -lă-u-), ind. prez. l sg. și 3 pl. călăuzésc, imperf. 3 sg. călăuzeá; conj. prez. 3 sg. și pl. călăuzeáscă
  4. //dexonline.ro/search.php?cuv=calauzi

Exemple pentru călăuzi

  • Omul ar putea modifica mărimea planetei, controla anotimpurile, modifica distanța față de Soare, sau călăuzi eterna sa calătorie pe orice drum din Univers. Ar putea provoca cicniri de planete pentru a produce sori și stele, căldura și lumina sa; ar putea crea viața în toate formele sale infinite. A realiza prin propria voință nașterea și moartea materiei, ar fi cea mai mare reușită a omului, transformându-l în stăpânul creației fizice, împlinindu-și astfel destinul său. (Nikola Tesla)
    » mai multe citate despre calauzi...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro