dictionar roman englez

cercetător


  1. CERCETĂTÓR, -OÁRE, cercetători, -oare, adj., s.m. și f. 1. Adj. Care cercetează. 2. S.m. și f. Persoană care se ocupă cu cercetarea în domeniul științei sau al tehnicii; om de știință. ◊ Cercetător științific = funcție în cadrul institutelor de cercetări științifice, în laboratoare etc.; persoană care are această funcție. – Cerceta + suf. -ător.
  2. Sinonime: CERCETĂTÓR s., adj. 1. s. om de știință, (înv.) scrutător. (Un remarcabil ~ în domeniul ...) 2. adj. v. atent.
  3. Ortografie: cercetătór adj. m., s. m., pl. cercetătóri; f. sg. și pl. cercetătoáre
  4. //dexonline.ro/search.php?cuv=cercetator

Exemple pentru cercetător

  • Fără îndoială, între cele două limite extreme, ale literaturii tale, așa cum o înțelegi tu, și a mea, există un număr nesfârșit de trepte de mijloc și n-ar fi greu să înmulțești subîmpărțirile; dar n-ar folosi la nimic, și s-ar ivi primejdia de a da ceva îngust și fals unei concepții eminamente filozofice, care încetează de a mai fi rațională, îndată ce nu mai e înțeleasă cum a fost gândită, adică în amploare. Tu știi să unești înflăcărarea cu lăuntrica răceală, cercetător de o fire închisă; în sfârșit, cât despre mine, te socotesc desăvârșit... Și tu nu vrei să mă înțelegi! Dacă nu ești prea sănătos, urmează-mi sfatul (cel mai bun pe care ți l-am pregătit), și du-te de fă o plimbare pe câmp. Jalnică despăgubire, ce spui? După ce vei fi luat aer, vino să mă vezi: simțurile îți vor fi mai liniștite. Nu mai plânge; nu voiam să te mâhnesc. Nu-i așa prietene, că, până la un anume punct, cânturile mele ți-au câștigat încuviințarea? (Contele de Lautreamont)
    » mai multe citate despre cercetator...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2022 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro