dictionar roman englez

clopotel


 1. CLOPOȚÉL, clopoței, s.m. 1. Diminutiv al lui clopot; spec. clopot mic (cu mâner) care se agită cu mâna (pentru a indica recreațiile la școală, pentru a chema pe cineva sau a anunța ceva etc.) sau care se agață de gâtul unor animale. 2. (La pl.) Nume dat mai multor plante erbacee cu flori mari, albastre, albe sau roz, în formă de clopot (1) (Campanula). – Clopot + suf. -el.
 2. Sinonime: CLOPOȚÉL s. v. lăcrimioară, mărgăritar, mărgăritărel, papanaș.
 3. Sinonime: CLOPOȚÉL s. 1. (prin Ban.) zvonișor, zvoniț, (înv.) timbru. (Sună ~ la școală.) 2. v. zurgălău. 3. (BOT.; Campanula; la pl.) (livr.) campanule (pl.), (reg.) baraboi, bănișori (pl.), clopotul-caprei, cupa-oii.
 4. Ortografie: clopoțél s. m., pl. clopoțéi
 5. //dexonline.ro/search.php?cuv=clopotel

Exemple pentru clopotel

 • Samson: La Parlament am capturat pradă de război?
  Al doilea consilier: Slab, majestate! Legi, proiecte de legi, discursuri, amendamente respinse, un clopoțel, câteva mii de ordonanțe! Niște căciuli și cojoace de la garderoba deputaților...
  Primul consilier: Eu v-am spus! Dacă vreți pradă, atacați Banca de Comerț Exterior, nu Parlamentul!
  Samson (aspru): Nenorocitule! Iar mă induci în eroare! Banca a fost devalizată de către oameni politici importanți! Mă pui să jefuiesc o bancă gata jefuită? (Către Al Doilea Consilier.) Să se întocmească documente de recepție pentru întreaga pradă capturată! Conform legislației în vigoare! Vreau să fie ordine! (Valeriu Butulescu)
  » mai multe citate despre clopotel...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2022 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro