dictionar roman englez

distanța


  1. DISTÁNȚĂ, distanțe, s.f. 1. Interval care desparte două puncte în spațiu; depărtare. ◊ Loc. adv. La distanță = la o oarecare depărtare. De la distanță = de la un punct depărtat. Din distanță în distanță = din loc în loc, la anumite intervale (egale). ♦ Interval de timp care desparte două momente, două evenimente. 2. Fig. (Rar) Deosebire, diferență. Distanța de la roșu la roz. – Din fr. distance, lat. distantia.
  2. DISTANȚÁ, distanțéz, vb. I. 1. Tranz. A lăsa o anumită distanță între două sau mai multe ființe sau lucruri; a rări. 2. Refl. A se depărta (de un punct fix, de cineva sau de ceva); a lăsa în urmă, la o distanță (tot mai) apreciabilă (pe cineva sau ceva). ♦ Fig. A se deosebi (în mod sensibil) de cineva în idei, în concepții etc.; a întrece, a depăși pe cineva ca valoare. – Din fr. distancer.
  3. Sinonime: DISTÁNȚĂ s. 1. depărtare, interval, spațiu, (Transilv.) scopot. (Ce ~ este între stâlpi?) 2. depărtare, spațiu, (pop.) cale, (înv.) loc. (Între cele două orașe e o ~ de 40 km.) 3. bucată, interval, (reg.) postată. (A parcurs o bună ~ din drum.) 4. v. lungime.
  4. Sinonime: DISTANȚÁ vb. 1. v. îndepărta. 2. v. detașa. 3. v. spația.
  5. Antonime: A distanța – a apropia
  6. Antonime: A se distanța – a se apropia
  7. Ortografie: distanțá vb., ind. prez. 1 sg. distanțéz, 3 sg. și pl. distanțeáză
  8. Ortografie: distánță s. f., g.-d. art. distánței; pl. distánțe
  9. //dexonline.ro/search.php?cuv=distanta

Exemple pentru distanța

Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro