dictionar roman englez

doza


  1. DOZÁ, dozéz, vb. I. Tranz. 1. A pune împreună, în proporții determinate, substanțele sau materialele care formează un amestec; p. ext. a distribui după o anumită măsură elementele care formează un tot. ♦ A determina proporția în care un element, o substanță sau un material intră, împreună cu altele, în compoziția unui tot. ♦ A determina cantitatea de substanță sau de material care produce un anumit efect într-un amestec. 2. Fig. A folosi ceva în proporții judicioase, bine echilibrate. – Din fr. doser.
  2. DÓZĂ1, doze, s.f. (Adesea fig.) Cantitate determinată dintr-o substanță, dintr-un material etc. care produce un anumit efect sau care formează împreună cu altele un amestec, un tot. – Din fr. dose.
  3. DÓZĂ2, doze, s.f. 1. Cutie (metalică) izolată în interior, care servește la protecția unor elemente din instalațiile electrice. 2. Dispozitiv care servește la redarea prin mijloace electroacustice a sunetelor înregistrate pe un disc. – Din germ. Dose.
  4. Sinonime: DÓZĂ s. (rar) porție, (înv.) tuție. (O ~ de medica-mente.)
  5. Sinonime: DOZÁ vb. 1. a potrivi, a proporționa. (A ~ substanțele într-un amestec.) 2. a grada, a nuanța. (A-și ~ efectele.)
  6. Ortografie: dozá vb., ind. prez. 1 sg. dozéz, 3 sg. și pl. dozeáză
  7. Ortografie: dóză (cantitate, dispozitiv, instrument) s. f., g.-d. art. dózei; pl. dóze
  8. //dexonline.ro/search.php?cuv=doza

Exemple pentru doza

Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro