dictionar roman englez

filtru


  1. FÍLTRU1, filtre, s.n. 1. (Tehn.) Dispozitiv, aparat sau instalație care separă, cu ajutorul unui material filtrant, un fluid de particulele solide aflate în suspensie în masa lui. ◊ Hârtie (de) filtru = hârtie poroasă, specială, fabricată din bumbac pur, care servește ca material filtrant. 2. (Fiz.) Mediu transparent, colorat (sticlă, lichid), care filtrează unele componente monocromatice ale luminii incidente. ♦ Sistem de circuite electrice, sonore etc. cu care se selectează, dintr-un complex de oscilații cu frecvențe diferite, oscilațiile cu frecvențele cuprinse între anumite limite. 3. Dispozitiv special prin care se trece cafeaua după ce a fost fiartă pentru a separa lichidul de zaț; p. ext. cafea obținută în acest fel. 4. (În sintagma) Filtru total = control efectuat de organele de poliție pe o arteră de circulație, la toate vehiculele. [Pl. și.: filtruri] – Din fr. filtre Cf. it. filtro.
  2. FÍLTRU2, filtre, s.n. (Livr.) Băutură căreia i se atribuie puteri miraculoase, printre care și aceea de a inspira iubire. – Din fr. philtre.
  3. Sinonime: FÍLTRU s. șvarț, (rar) cafea nemțească. (A băut un ~.)
  4. Ortografie: fíltru (aparat, sistem tehnic, băutură) s. n., art. fíltrul; pl. fíltre
  5. //dexonline.ro/search.php?cuv=filtru

Exemple pentru filtru

  • Când ne uităm la o pesoană, în realitate nu vedem aceea persoană: gândim doar că o vedem. Ceea ce vedem e ceva ce am fixat în mintea noastră. Primim o impresie și rămânem cu aceea impresie, continuând să vedem aceea persoană printr-un filtru al acelei impresii. Și asta o facem cam cu totul. (Anthony de Mello)
    » mai multe citate despre filtru...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro