dictionar roman englez

flutura


  1. FLUTURÁ, flútur, vb. I. 1. Intranz. (Despre insecte, păsări etc.) A mișca, a bate din aripi; p. ext. a zbura. 2. Intranz. (Despre steaguri, haine, plete etc.) A se mișca, a se legăna în vânt; a fâlfâi. 3. Intranz. (Reg.; cu determinările 'din cap' sau 'din coarne') A mișca, a scutura, a da din cap sau (despre vite) din coarne. ◊ Compus: flutură- vânt s.m. invar. = om neserios, nestatornic, derbedeu, vagabond. 4. Tranz. A mișca un obiect încoace și încolo, a agita în aer, a face să fâlfâie; a fluștura. ♦ A învârti prin aer (amenințător) o sabie, un băț etc. – Din fluture.
  2. Sinonime: FLUTURÁ vb. 1. a fâlfâi. (Steagul ~ în vânt.) 2. a agita, a clătina, a fâlfâi, (înv. și reg.) a pălăi, a pălălăi, (reg.) a mătăhăi, a mătălăi. (A ~ batista la despărțirea de cineva.)
  3. Ortografie: fluturá vb., ind. prez. 1 sg. flútur, 3 sg. și pl. flútură
  4. //dexonline.ro/search.php?cuv=flutura

Exemple pentru flutura

  • Pe buze îi flutura un surâs.
  • Pe buze îi flutura un zâmbet.
  • Moda este în același timp fluture și omidă. Fii o omidă supusă în lumina zilei și un fluture bezmetic în întuneric. Nimic nu poate fi mai monoton decât un miriapod și nimic mai adorabil decât un fluture. Există rochii care se târăsc și rochii care flutură. Fluturele nu va zbura la cumpărături, așa cum nici miriapodul nu se va târî alene la bal. (Coco Chanel)
    » mai multe citate despre flutura...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro