dictionar roman englez

lin


 1. LIN1, lini, s.m. Pește cu solzi mărunți, cu corpul gros, acoperit de mucus, care trăiește prin bălți cu apă limpede și nu prea adâncă (Tinca tinca). – Din bg. lin.
 2. LIN2, linuri, s.n. 1. Vas de lemn, de tablă sau de beton în formă de jgheab, în care se adună și se storc strugurii. 2. Vas de lemn, de tablă sau de beton în care se pune la fermentat materia primă folosită la fabricarea berii, a spirtului etc.; vas, cadă de doage unde se pun la fermentat prunele din care se face țuică. – Din ngr. linós.
 3. LIN3, -Ă, lini, -e, adj. 1. Care se mișcă sau se desfășoară în mod egal, fără salturi și treceri bruște (și în ritm moderat); domol, liniștit, potolit. 2. (Despre drumuri, pante etc.) Cu înclinație mică, ușor de urcat sau de străbătut. ♦ (Rar; despre suprafețe) Neted. 3. (Despre sunete) Lipsit de intensitate; blând, potolit. ♦ (Poetic; despre lumină) Cu o strălucire domoală, blândă, odihnitoare. 4. Calm, liniștit. – Lat. lenus, -a (= lenis).
 4. Sinonime: LIN s. călcătoare, jgheab. (~ pentru mustuit strugurii.)
 5. Sinonime: LIN s. v. acalmie, calm, liniște, pace, tăcere.
 6. Sinonime: LIN adj., adv. 1. adj. domol, ușor, (înv.) ușure, (fig.) blând, dulce, molatic. (O pantă ~.) 2. adj. v. domol. 3. adv. v. agale. 4. adj. v. liniștit. 5. adj. v. încet. 6. adj. v. ușor. 7. adv. v. ușor.
 7. Sinonime: LIN adj. v. blajin, blând, bun, domol, neted, pașnic, plat.
 8. Antonime: Lin – abrupt, iute, priporos, prăpăstios, repede
 9. Ortografie: lin adj. m., pl. lini; f. sg. línă, pl. líne
 10. Ortografie: lin (pește) s. m., pl. lini
 11. //dexonline.ro/search.php?cuv=lin

<< < Pagina 1 din 2 > >>

Produse referitoare la "LIN"

Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2021 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro