dictionar roman englez

local


  1. LOCÁL, -Ă, (1) localuri, s.n. (2) locali, -e, adj. 1. S.n. Clădire sau grup de încăperi de utilitate publică (ocupate de o întreprindere, de o instituție etc.). ♦ Sală special amenajată unde se servește publicului mâncare sau băutură; restaurant, birt, bodegă. 2. Adj. Particular și caracteristic pentru un anumit loc; privitor la un loc determinat; dintr-un anumit loc. ◊ Autorități locale = autorități care exercită funcții administrative pe un teritoriu restrâns, delimitat, potrivit împărțirii teritoriale a statului. Resurse locale = resurse ale unei întreprinderi provenind din posibilități proprii sau de pe teritoriul restrâns pe care se află ea. Tratament local = tratament care se aplică direct pe locul bolnav. Anestezie locală = anestezie făcută numai la partea corpului care trebuie supusă unei intervenții chirurgicale. 3. Adj. (Mat.) Referitor la un singur punct sau la un mic domeniu din plan sau din spațiu. – Din fr. local.
  2. Sinonime: LOCÁL s., adj. 1. s. sediu. (ul primăriei.) 2. s. clădire. (O serbare în ul școlii.) 3. s. v. res-taurant. 4. adj. (înv.) localnic. (Populația ~.)
  3. Antonime: Local – central
  4. Ortografie: locál adj. m., pl. locáli; f. sg. locálă, pl. locále
  5. Ortografie: locál s. n., pl. locáluri
  6. //dexonline.ro/search.php?cuv=local

Exemple pentru local

  • Țal — substantiv comun, de genul masculin pentru amândouă sexurile — impiegat comercial sau impiegată comercială; persoană însărcinată într-un local public de consumațiune cu încasarea plăților de la consumatori. Declinare regulată. (Ion Luca Caragiale)
    » mai multe citate despre local...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2022 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro