dictionar roman englez

masacra


  1. MASACRÁ, masacrez, vb. I. Tranz. A ucide cu sălbăticie și în masă oameni care nu se pot apăra; a măcelări, a extermina; p.gener. a ucide. ◊ Fig. A strica, a denatura, a descompleta o lucrare, un text etc. – Din fr. massacrer.
  2. Sinonime: MASACRÁ vb. v. asasina, omorî, suprima, ucide.
  3. Sinonime: MASACRÁ vb. a decima, a distruge, a extermina, a măcelări, a nimici, a prăpădi, a stârpi, (pop. și fam.) a căsăpi, (reg.) a chesăgi, (înv.) a conceni, a snopi, a stropși. (A ~ o populație.)
  4. Ortografie: masacrá vb. (sil. -cra), ind. prez. 1 sg. masacréz, 3 sg. și pl. masacreáză
  5. //dexonline.ro/search.php?cuv=masacra

Exemple pentru masacra

  • Cum poți să fii român? - Era o întrebare la care nu puteam să răspund decât printr-o durere de fiece clipă. Urându-i pe ai mei, urându-mi țara și țăranii ei atemporali, îndrăgostiți de toropeală și crăpând de stupizenie, mă rușinam că mă trag din ei, îi renegam, refuzam să accept subeternitatea lor, certitudinile lor de larve osificate, visarea lor geologică. În zadar le căutam pe chip freamăul sau semnele revoltei: în ei, vai! murea încet maimuța. La drept vorbind, nu aparțineau oare regnului mineral? Neștiind cum să-i scutur, cum să-i însuflețesc, îmi trecu prin minte să-i extermin. Dar nu poți masacra pietrele... (Emil Cioran)
    » mai multe citate despre masacra...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2021 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro