dictionar roman englez

pasaj


  1. PASÁJ, pasaje, s.n. 1. Spațiu amenajat între două rânduri de clădiri sau coridor al unei clădiri așezat la nivelul străzii, pe care trec pietoni sau, rar, vehicule dintr-o stradă în alta; p. gener. loc de trecere. ♦ Porțiune de stradă cu marcaje speciale, folosită ca loc de traversare pentru pietoni. ♦ Încrucișare la niveluri diferite între două sau mai multe căi de circulație rutieră sau între un drum rutier și o cale ferată. 2. Fragment dintr-un text scris. ♦ Succesiune melodică într-o compoziție muzicală, formată din note scurte și rapide, care face trecerea între diferitele teme ale piesei. 3. Migrațiune periodică a păsărilor. ◊ Loc. adj. De pasaj = care este în trecere printr-o anumită țară în perioada migrațiunilor. ♦ Cârd, stol (aflat în migrație). 4. Trecere a metalelor, a fibrelor textile etc. printre doi sau mai mulți cilindri metalici așezați în laminor la distanță reglabilă și care se rotesc în sens invers. [Var.: (rar) paságiu s.n.] – Din fr. passage, it. passagio, germ. Passage.
  2. Sinonime: PASÁJ s. 1. trecere. (Un ~ pentru călători.) 2. v. parte. 3. extras, fragment, (înv.) pont. (Un ~ dintr-o scriere.) 4. v. trecere.
  3. Ortografie: pasáj s. n., pl. pasáje
  4. //dexonline.ro/search.php?cuv=pasaj

Exemple pentru pasaj

  • Un imbold extraordinar pentru dezvoltarea lui Haydn a constituit-o întâlnirea cu Mozart în 1781, când acesta avea douăzeci și cinci de ani. Încă din primul moment, cele două genii s-au admirat reciproc. Nu numai că Mozart i-a dedicat marele set de șase cvartete pentru coarde lui Haydn, dar a sărit în apărarea lui, cu vorba și cu fapta. Astfel, atunci când Leopold Kozeluch, un pianist care activa la Viena, a zâmbit disprețuitor la un pasaj dintr-un cvartet al lui Haydn, spunând: "Eu n-aș fi scris așa", Mozart i-a retezat-o scurt: "Nici eu. Și știi de ce? Pentru că nici unuia dintre noi nu i-ar fi trecut prin minte o asemenea idee excelentă". (Harold C. Schonberg)
    » mai multe citate despre pasaj...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro