dictionar roman englez

plută


 1. PLÚTĂ1, plute, s.f. Ambarcație ușoară, plutitoare, uneori prevăzută cu flotoare, construită din trunchiuri de copac prinse împreună și destinată transportului trunchiurilor pe ape curgătoare. ◊ Expr. A face pluta = a înota plutind orizontal (pe spate). (Rar) A cădea de-a pluta = a cădea întins la pământ. ♦ Platformă de lemn plutitoare, folosită pentru salvare pe apă. ◊ Plută-far = plută mare, cu o baliză din panouri și o instalație de semnale de ceață, servind pentru orientare. – Din. bg. pluta.
 2. PLÚTĂ2, plute, s.f. 1. Specie de plop ale cărui ramuri cresc aproape de la baza trunchiului, dând coroanei o formă de piramidă lungă și îngustă; plutaș2 (Populus pyramidalis). 2. Material gros, neted, poros, impermeabil, elastic și mai ușor decât apa, obținut din stratul exterior al scoarței unor specii de stejar și folosit pentru fabricarea dopurilor, a colacilor de salvare, ca material izolant, în construcția avioanelor etc., suber. ♦ (Rar) Dop fabricat din plută2. ♦ Bucată de lemn sau de alt material ușor care se leagă de sfoara undiței pentru a o face să plutească la suprafața apei. ♦ Bucățică de lemn ușor în care se înfige fitilul candelei. – Din scr. plut.
 3. Sinonime: PLÚTĂ s. v. nufăr, plop.
 4. Sinonime: PLÚTĂ s. (prin Mold. și Olt.) pod, (înv.) plutitoare, (franțuzism înv.) radou. (~ purtată de ape.)
 5. Sinonime: PLÚTĂ s. 1. v. plop. 2. v. suber. (Dopuri făcute din ~.) 3. punte. (~ la fitilul unei candele.)
 6. Ortografie: plútă (ambarcație, copac, obiect de plută) s. f., pl. plúte
 7. Ortografie: plútă (material) s. f.
 8. //dexonline.ro/search.php?cuv=pluta

Exemple pentru plută

 • În ultimul timp, spiritul meu a fost destul de agitat și răzvrătit, ca marea. Am întocmit un rezumat al parcursului meu până aici și parcă aș face o călătorie transoceanică pe o plută rudimentară, în plin sezon al furtunilor. Voi supraviețui? mă întreb, acum că nu mai e cale de întoarcere. Voi supraviețui, evident. Am mai înfruntat furtuni și înainte. (Paulo Coelho)
  » mai multe citate despre pluta...

Produse referitoare la "plută"

Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2021 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro