dictionar roman englez

pompa


 1. POMPÁ, pompez, vb. I. Tranz. A împinge sau a aspira un fluid cu ajutorul unei pompe1. ◊ Expr. A pompa (de undeva) bani = a obține, a stoarce (de undeva) bani fără încetare. ♦ Fig. (Fam.) A stărui, a interveni cu insistență pe lângă cineva pentru a obține un avantaj, o favoare etc. – Din fr. pomper.
 2. PÓMPĂ1, pompe, s.f. Mașină de forță sau aparat compus de obicei dintr-un cilindru cu piston, manevrat cu mână sau acționat mecanic, folosit pentru a deplasa sau a comprima un fluid. ◊ Pompă de incendiu = pompă1 cu care se aruncă apă la distanță pentru a stinge incendiile. ♦ Spec. (De obicei cu determinarea 'de apă') Aparat de pompare adaptat mai ales la puțuri; p. ext. cișmea din care apa curge prin apăsare pe un mâner legat la rândul său de un aparat de pompare. – Din fr. pompe.
 3. PÓMPĂ2, pompe, s.f. 1. Alai, suită, cortegiu plin de fast, sărbătoresc; p. ext. fast, strălucire, splendoare. 2. (În sintagma) Pompe funebre = întreprindere care se ocupă cu pregătirea și cu efectuarea înmormântărilor. – Din lat. pompa, fr. pompe.
 4. Sinonime: PÓMPĂ s. 1. v. fast. 2. bogăție, fast, lux, splen-doare, strălucire. (~ ceremoniei.) 3. alai, fast, (înv.) parisie, politie, vâlvă. (A fost primit cu mare ~.) 4. paradă, (înv.) fală. (A intrat cu ~ în oraș.) 5. ceremonie, cinste, fast, paradă, solemnitate. (~ de care s-a bucurat.)
 5. Sinonime: PÓMPĂ s. (TEHN.) (Ban.) smârc, (înv.) tulumbă. (~ de apă.)
 6. Ortografie: pompá vb., ind. prez. 1 sg. pompéz, 3 sg. și pl. pompeáză
 7. Ortografie: pómpă (aparat) s. f., g.-d. art. pómpei; pl. pómpe
 8. Ortografie: pómpă (alai, fast) s. f. (pl. pómpe în expr. ~ funebre)
 9. //dexonline.ro/search.php?cuv=pompa

Exemple pentru pompă

 • Se pune în funcțiune pompa analizorului.
 • Nu există balerine bătrâne, urâte sau grase. Ceaikovski se identifică cu arta baletului și cu feminitatea balerinelor. Lumea baletului, lumea romantică, de basm a baletului și atmosfera lui de catifea și aur, femeile lui frumoase, strălucirea lui, pompa și opulența lui, intrigile, legăturile cu capetele încoronate, bârfele din culise, ritmurile lui suple – lumea aceasta revine mereu în muzica lui Ceaikovski. (Harold C. Schonberg)
  » mai multe citate despre pompa...

Produse referitoare la "Pompa"

Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2021 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro

 
Sprijină apariția unei cărți cum nu ai mai văzut: "Delicii pentru îndrăgostiți" Află mai multe!