dictionar roman englez

presă


  1. PRESÁ, presez, vb. I. Tranz. 1. A exercita o presiune asupra unui material, obiect, pentru a-i reduce volumul, a-i da o anumită formă, a extrage lichidul din el etc. ♦ A apăsa. 2. Fig. A constrânge o persoană să acționeze într-un anumit fel. – Din fr. presser.
  2. PRÉSĂ, prese, s.f. I. Dispozitiv, unealtă, mașină cu care se execută operația de presare a unui material, obiect. ♦ Spec. Mașină tipografică simplă care tipărește prin presarea hârtiei pe un zaț acoperit de cerneală. II. Totalitatea publicațiilor cotidiene și periodice (ziare, reviste etc.) folosite ca mijloace de informare, de educare etc. a publicului. ♦ Activitatea sau profesiunea de gazetar, de publicist; gazetărie, publicistică. ♦ (Concr.) Gazetari, ziariști. ♦ Expr. A avea presă bună (sau proastă) = a se bucura de o apreciere bună (sau rea), a avea o reputație bună (sau proastă). – Din fr. presse.
  3. Sinonime: PRÉSĂ s. 1. v. teasc. 2. (TIPOGR.) teasc, (înv.) stambă. (O carte care a intrat sub ~.) 3. tipar. (Libertatea ei.) 4. v. ziaristică.
  4. Sinonime: PRESÁ vb. 1. a apăsa, a comprima, a strânge, (înv. și pop.) a păsa. (~ piesa cu ajutorul ...) 2. v. bă-tători. 3. v. tescui.
  5. Sinonime: PRESÁ vb. v. constrânge, face, forța, grăbi, obliga, sili, zori.
  6. Ortografie: presá vb., ind. prez. 1 sg. preséz, 3 sg. și pl. preseáză
  7. Ortografie: présă s. f., g.-d. art. prései; (dispozitive, mașini) pl. prése
  8. //dexonline.ro/search.php?cuv=presa

Exemple pentru presă

Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro