dictionar roman englez

proști


  1. PROSTÍ1, prostesc, vb. IV. 1. Refl. (Despre oameni) A-și pierde puterea de gândire, inteligența, a deveni prost; a se tâmpi. ♦ (Fam.; despre oameni) A avea o comportare nenaturală, afectată, plină de mofturi, de pretenții; (fam.) a se fandosi, a se izmeni (1). ♦ Refl. și tranz. A-și pierde sau a face să-și piardă cumpătul, dreapta judecată; a (se) zăpăci. ♦ (Despre lucruri) A-și pierde din calități, din valoare, a nu mai corespunde scopului. 2. Tranz. (Fam.) A induce pe cineva în eroare, a-l duce cu vorba; a păcăli, a înșela. – Din prost.
  2. PROSTÍ2, prostesc, vb. IV. Intranz. (Pop.) A cerși. – Din sl. prostiti á ierta'.
  3. Sinonime: PROSTÍ vb. v. abdica, cere, cerși, demisiona, milogi.
  4. Sinonime: PROSTÍ vb. 1. a (se) îndobitoci, a (se) tâmpi, (pop.) a (se) năuci, (reg.) a (se) hăbăuci, (Transilv. și Olt.) a (se) tonti. (Viața pe care o duce l-a ~ de tot.) 2. v. idiotiza. 3. v. afecta. 4. v. înșela. 5. a se degrada. (Marfa asta s-a ~ de tot.)
  5. Ortografie: prostí (a deveni prost, a cerși) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. prostésc, imperf. 3 sg. prosteá; conj. prez. 3 sg. și pl. prosteáscă
  6. //dexonline.ro/search.php?cuv=prosti

Exemple pentru proști

  • În repub­lica unde sunt pro­mo­vați oameni nepre­gătiți, incom­pe­tenți și necin­stiți, care se plo­conesc pen­tru res­turile unor func­ții promise, cei care i-au ales vor vărsa lacrimi de sânge pen­tru gre­șeala făcută. Fructul sigur al unei aseme­nea neb­unii va fi osânda. Dacă oamenii nu pot face mai mult, pot cel puțin să-i con­damne prin votul lor și să-i înde­părteze, demascându-i. (Albert Pike)
    » mai multe citate despre pro...

Produse referitoare la "proști"

Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2021 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro