dictionar roman englez

replică


 1. RÉPLICĂ, replici, s.f. 1. Răspuns prompt și energic care combate afirmațiile cuiva; ripostă. ◊ Loc. adj. Fără replică = definitiv. ◊ Expr. A fi tare în replici = a găsi prompt răspunsul cel mai potrivit într-o discuție. A avea replică = a răspunde prompt și răspicat. (Jur.) A vorbi în replică = a răspunde, în cursul unei dezbateri, combătând afirmațiile și atacurile părții adverse. 2. Porțiune din rolul unui actor, constituind un răspuns la cele spuse de partener. ♦ Parte finală a unui fragment de dialog, care solicită intervenția interlocutorului. 3. Copie a unei opere de artă executată de autorul operei originale sau sub supravegherea lui directă. 4. (Fiz.) Mulaj al suprafeței unui corp, realizat sub forma unei pelicule care pe o parte este plană, iar pe cealaltă reproduce structura superficială a corpului, utilizat în microscopia electronică pentru studiul corpurilor groase, netransparente pentru electroni. – Din fr. réplique.
 2. REPLICÁ, réplic, vb. I. Tranz. A da o replică (1), a răspunde; a riposta. – Din fr. répliquer.
 3. Sinonime: RÉPLICĂ s. 1. v. ripostă. 2. (ARTE PLAST.) copie, reproducere. (~ a unui tablou.)
 4. Sinonime: REPLICÁ vb. 1. a răspunde, a riposta, (înv.) a întâmpina, a prici. (I-a ~ prompt.) 2. a întoarce, a răspunde. (I-a ~ vreo două!)
 5. Ortografie: replicá vb. (sil. -pli-), ind. prez. 1 sg. réplic, 3 sg. și pl. réplică
 6. Ortografie: réplică s. f. (sil. -pli-), g.-d. art. réplicii, pl. réplici
 7. //dexonline.ro/search.php?cuv=replica

Exemple pentru replică

 • Este replica mea!
 • Dialogul este una dintre formele care contribuie cel mai mult la înflorirea vieții spirituale. Eremiții spirituali sunt excepții. Omul de cultură este însetat după replică și contrareplică. Are nevoie de aceasta pentru a-și ascuți gândurile, pentru a-și oțeli voința, pentru a scăpa de sentimentul singurătății și lipsei nemiloase de înțelegere care-l înconjoară. Atât de mult le simte nevoia, încât, fără să vrea, începe dialogul chiar și cu persoane necompetente, cu oricine se află în jurul său, pentru a avea cel puțin iluzia unui dialog. (Constantin Tsatsos)
  » mai multe citate despre replica...

Produse referitoare la "replică"

Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2021 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro