dictionar roman englez

sarbatoare


  1. SĂRBĂTOÁRE, sărbători, s.f. 1. Zi în care se comemorează sau se sărbătorește un eveniment important, organizându-se adesea diferite serbări, solemnități, demonstrații etc. și în care de obicei se întrerupe activitatea obișnuită; p. ext. zi oficială de odihnă. ◊ Sărbătoarea muncii = 1 Mai, ziua solidarității internaționale a celor ce muncesc. Sărbătoare națională = zi (de odihnă) în care se cinstește un eveniment important din istoria patriei. Sărbătoare legală = zi (stabilită în mod oficial) în care întreprinderile și instituțiile nu lucrează. * Loc. adj. și adv. De sărbătoare sau de sărbători = festiv, sărbătoresc, strălucitor. ◊ Loc. adv. În (sau de) sărbători = cu ocazia sărbătorilor, în timpul sărbătorilor (religioase); p. restr. în timpul Paștilor sau al Crăciunului. ♦ (Art., adverbial) În zilele de sărbătoare (1). Sărbătoarea nu se lucrează. 2. Sărbătorire, serbare; festivitate, petrecere. – Serba + suf. -ătoare.
  2. Sinonime: SĂRBĂTOÁRE s. v. festivitate, petrecere, ser-bare.
  3. Sinonime: SĂRBĂTOÁRE s. 1. zi festivă, (înv. și pop.) praznic, (înv.) sărbătorie. (Azi e mare ~, nu se lucrează.) 2. v. festivitate. 3. v. sărbătorire.
  4. Ortografie: sărbătoáre s. f., g.-d. art. sărbătórii; pl. sărbătóri
  5. //dexonline.ro/search.php?cuv=sarbatoare

Exemple pentru sarbatoare

  • Dumnezeu a voit ca pictura să fie o sărbătoare, spre a-i arăta celui care știe să privească că lumea însăși este o sărbătoare. (Orhan Pamuk)
    » mai multe citate despre sarbatoare...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro