dictionar roman englez

savura


  1. SAVURÁ, savuréz, vb. I. Tranz. A mânca sau bea ceva pe îndelete și cu plăcere, pentru a-i simți bine gustul. ♦ Fig. A se bucura în tihnă de ceva, a se delecta, a se desfăta. – Din fr. savourer.
  2. SAVÚRĂ, savuri, s.f. Material granulos obținut prin sortarea pietrei rezultate din concasarea rocilor, întrebuințat la construirea macadamurilor și la prepararea asfaltului. ♦ (Mar.) Lest. – Din ngr. savúra.
  3. Sinonime: SAVÚRĂ s. v. lest.
  4. Sinonime: SAVURÁ vb. a degusta, (rar) a legumi. (A ~ mâncarea.)
  5. Ortografie: savurá vb., ind. prez. 1 sg. savuréz, 3 sg. și pl. savureáză
  6. Ortografie: savúră s. f., g.-d. art. savúrii; (feluri) pl. savúri
  7. //dexonline.ro/search.php?cuv=savura

Exemple pentru savura

  • O fată mă interesează prin virtuțile și viciile ei. Când le cunosc, mă dezgustă. În cele mai nebunești îmbrățișări, eram indiferent. Luciditatea mea deschidea mii de ochi noi și savura priveliștea membrelor desfăcute sau incinerate. Am iubit prea mult metafizica pentru a nu ajunge un apropiat al fetelor. Și cu cât mă apropiam mai mult, cu atât eram mai liber și mai calm în gândurile mele. Întotdeauna am căutat partea îngerească sau diavolească din ea. Sexul, pentru mine, nu e decât o libertate în plus și o dogmă pe care o pot verifica sau anula. Am spus, am trăit prea mult în metafizică. Acesta este drumul către pierzanie sau victorie prin femeie. (Mircea Eliade)
    » mai multe citate despre savura...

Produse referitoare la "savura"

Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2021 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro