dictionar roman englez

selecție


  1. SELÉCȚIE, selecții, s.f. 1. Alegere efectuată după un anumit criteriu și cu un scop; selecționare. 2. Proces de supraviețuire a indivizilor dotați cu cele mai apte însușiri în lupta pentru existență. ◊ Selecție naturală = fenomen natural constând în persistența și continua evoluție a speciilor care au o mai mare putere de adaptare la mediu, în detrimentul celor mai puțin dotate. Selecție sexuală = alegere naturală și artificială care se face în urma eliminării de la actul reproducător a indivizilor slabi și rău înzestrați. Selecție artificială = metodă de ameliorare a speciilor animale și vegetale, constând în selecționarea, în vederea reproducției, a indivizilor care întrunesc cele mai multe calități biologice. 3. Operație de extragere a unităților dintr-o colectivitate generală, după anumite principii; parte dintr-o colectivitate cu ajutorul căreia se cercetează diversele caracteristici ale întregii colectivități. [Var.: (înv.) selecțiúne s.f.] – Din fr. sélection, lat. selectio, -onis.
  2. Sinonime: SELÉCȚIE s. 1. v. selecționare. 2. selectare, selec-ționare, triaj, triere. (Un meci de ~ pentru echipa națională.)
  3. Ortografie: selécție (alegere) s. f. (sil. -ți-e), art. selécția (sil. -ți-a), g.-d. art. selécției; pl. selécții, art. selécțiile (sil. -ți-i-)
  4. //dexonline.ro/search.php?cuv=selectie

Exemple pentru selecție

  • Couldn't connect to MySQL
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro