dictionar roman englez

stop


 1. STOP interj., (2, 3) stopuri s.n. 1. Interj. Stai! Oprește! ♦ (În telegrame, ca termen convențional pentru a marca sfârșitul unei fraze) Punct! 2. S.n. Oprire bruscă a mingii, a pucului la unele jocuri sportive. 3. S.n. Semafor care reglează circulația la întretăierea străzilor; lampa din spate a unui autovehicul, care se aprinde când autovehiculul frânează. 4. S.n. (Cin.; în compusele) Stop-cadru = efect folosit în cinematografie și televiziune, constând în oprirea mișcării și menținerea unei imagini staționare, după care se reia mișcarea, din faza la care a fost oprită. Stop-camera = procedeu de filmare combinată care constă în oprirea bruscă a aparatului de filmare și a personajelor din cadru, în efectuarea unor modificări scenice și reluarea filmării. – Din fr., engl. stop.
 2. Sinonime: STOP s., interj. 1. s. autostop, semafor, (rar) semnalizator. (~ pentru circulația rutieră.) 2. interj. oprește!, stai! 3. interj. ajunge!, atât!, basta!, destul!, gata!, isprăvește!, încetează!, punct!, sfârșește!, stai!, termină!, (reg.) halt!, (fam. și peior.) ho!
 3. Ortografie: stop interj.
 4. Ortografie: stop s. n., pl. stópuri
 5. //dexonline.ro/search.php?cuv=stop

Exemple pentru stop

 • Poporan: Am adaptat zootehnia mioritică la modelul american! Ciobanii noștri păzesc oile, sprijiniți în bâte de beizbol!
  Opinia: Stop cadru! Oprește, Mișule! (Către Poporan). Domnule senator! Reluați vă rog ultimul pasaj. Dar nu mai pomeniți de americani!... Suntem în Uniune! Varianta aceasta e depășită...
  Poporan (atârnat pe stea): Vreți să fac referire la ruși?
  Opinia: Nu! Referiți-vă la popor! Poporul a început revoluția!
  Poporan: Doamnă! Îmi pare rău! Revoluția am început-o eu! Am brevet! De aceea am fost ales în funcția de erou național! (Valeriu Butulescu)
  » mai multe citate despre stop...

stop

Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2020 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro

 
Poți promova cultura română în lume: Intră pe www.intercogito.ro și distribuie o cugetare românească într-o altă limbă!