dictionar roman englez

succeda


  1. SUCCEDÁ, succéd, vb. I. 1. Intranz. A urma imediat după altcineva sau după altceva (în spațiu, în timp). ♦ Refl. A urma unul după altul. 2. Intranz. și tranz. A prelua funcția sau bunurile cuiva prin succesiune; a moșteni. [Var.: (rar) succéde vb. III] – Din fr. succéder, lat. succedere.
  2. Sinonime: SUCCEDÁ vb. v. moșteni.
  3. Sinonime: SUCCEDÁ vb. 1. v. perinda. 2. a se perinda, a se vântura. (Multă lume se ~ pe acolo.) 3. a se pe-rinda, a se scurge, a urma, (înv. și pop.) a se petrece. (Mașinile se ~ una după alta.) 4. a se înșira, a se înșirui, a se perinda, a se rândui, a urma. (Zilele se ~ unele după altele.) 5. a-i urma. (I-a ~ în funcție.)
  4. Antonime: A succeda – a preceda
  5. Ortografie: succedá vb., ind. prez. 1 sg. succéd, 3 sg. și pl. succédă; conj. prez. 3 sg. și pl. succeádă
  6. //dexonline.ro/search.php?cuv=succeda

Exemple pentru succeda

  • O mare iubire sfârșește în extazul morții, fiindcă de prea mult extaz, a sfârșit viața. Extazul e corosiv și distrugător, fiindcă afectează centrul a tot ce este; el e suprema indiscreție din iubire. După el nu mai poate fi nimic, fiindcă el sfârșește totul. Extazul sfârșește și nesfârșitul morții. Iubirea mistică este cel mai zdrobitor exemplu. De ce elanurile mistice le succedă un sentiment penibil de neant, o ariditate a conștiinței? Indiscrețiile ultime ale extazului, imposibilitatea ca extazului să-i mai succeadă ceva în afară de nebunie. (Emil Cioran)
    » mai multe citate despre succeda...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro