dictionar roman englez

uni


 1. UNI1- Element de compunere care înseamnă únul singur' și care servește la formarea unor adjective și a unor substantive. – Din fr. uní-.
 2. UNÍ2 adj. invar. (Despre materiale textile, confecții) Care are o singură culoare; unicolor. [Pr.: üni] – Din fr. uni.
 3. UNÍ3, unesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl. (recipr.) A (se) aduna unul lângă altul pentru a forma un tot; a (se) împreuna, a (se) alătura, a (se) îmbina spre a forma un tot. 2. Refl. recipr. A încheia o înțelegere, o alianță etc. în vederea unui scop comun. 3. Tranz. și refl. recipr. A (se) lega prin căsătorie, a (se) căsători. – Lat. unire (= unescere).
 4. Sinonime: UNÍ vb. v. conveni, înțelege, învoi.
 5. Sinonime: UNÍ vb. 1. a (se) îmbina, a (se) împreuna, a (se) lega, a (se) reuni. (A ~ elementele într-un tot.) 2. v. asambla. 3. v. îmbina. 4. a îmbina, a încheia, a prinde. (A ~ capetele bârnelor.) 5. v. agrega. 6. (LINGV., BIOL., TEHN,) a (se) aglutina, a (se) alipi, a (se) lipi, a (se) reuni, a (se) suda. (Doua elemente ale vorbirii se pot ~.) 7. v. unifíca. 8. v. fu-ziona. 9. v. asocia. 10. v. coaliza. 11. v. căsători. 12. a (se) îmbina, a (se) împleti, (fig.) a (se) conjuga. (A ~ în mod armonios diverse preo-cupări.)
 6. Sinonime: UNÍ adj. invar. unicolor, (pop.) sadea (invar.). (O țesătură ~.)
 7. Antonime: A (se) uni – a (se) despărți, a (se) dezbina, a (se) separa, a se dezuni
 8. Ortografie: uní adj. invar. [u pron. fr. ü]
 9. Ortografie: uní vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. unésc, imperf. 3 sg. uneá; conj. prez. 3 sg. și pl. uneáscă
 10. //dexonline.ro/search.php?cuv=uni

Exemple pentru uni

 • Legiuitorule! Nu uni credința cu morala. Roadele acestei legături nepotrivite nu pot fi decât niște monștri. (Pitagora)
  » mai multe citate despre uni...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2021 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro